3x frietje anders
Iedereen is dol op een pakje friet op zijn tijd. Tegenwoordig ziet steeds meer recepten die nét iets anders zijn dan de gefrituurde aardappelfrieten die u gewend bent. Bijvoorbeeld friet van zoete aardappel of pastinaak. Makkelijk zelf te maken en u heeft er geen frituurpan voor nodig. In dit blog vindt u drie recepten.
Friet van zoete aardappel
De zoete aardappel (bataat) komt oorspronkelijk uit Mexico. Zoete aardappels zijn soms rond, soms langwerpig en ook de kleur kan variëren van lichtgeel tot paars. De smaak is eigenlijk niet te vergelijken met de normale aardappel, omdat het zoals de naam al zegt, een zoete smaak heeft.
Zoete aardappel is rijk aan bètacaroteen dat door uw lichaam omgezet kan worden in vitamine A. Daarnaast bevat het veel vitamine C. Ook bevat deze aardappel vitamine B1, B2, B6, B11 en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Ingrediënten voor twee personen:
- 2 zoete aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- Kruiden naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk dit vel met wat olijfolie. Boen de aardappels goed schoon. Snijd de aardappels (met schil) in de lengte in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd deze plakken in de lengte ook weer in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Leg de frietjes vervolgens op de bakplaat en bak ze gaar in ongeveer 25 minuten. Ze zijn klaar wanneer ze verkleurd zijn. Draai de patatjes tijdens het bakken regelmatig om zodat beide kanten goed gaar en krokant worden.
Friet van knolselderij
Knolselderij is een variant van selderij en heeft een pittige en verfijnde selderijsmaak. Het is een groente die erg geschikt is als een puree bij verschillende stamppotten. Het bevat weinig calorieën, maar veel vezels. Verder bevat het vitamine B1, B2, B6, B11, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, mangaan en magnesium.
Ingrediënten voor twee personen:
- 1 knolselderij
- 2 eetlepels olijfolie
- Kruiden naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk dit vel met wat olijfolie. Maak de knolselderij schoon, verwijder de schil en de onderkant. Snijdt de knolselderij in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd deze plakken ook weer in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de plakken goed verspreid op een bakplaat en bak ze in 25 minuten tot ze verkleurd en knapperig zijn. Draai de frietjes tijdens het bakken regelmatig om zodat beide kanten goed gaar en krokant worden.
Friet van pastinaak
Tot de komst van de aardappel in de 16e eeuw was pastinaak een belangrijke voedselbron in Nederland. Het heeft een zoetige anijsachtige smaak en werd daarom gebruikt als zoetstof in bijvoorbeeld koekjes, voordat suiker ontdekt was. Tegenwoordig valt pastinaak helaas onder de vergeten groenten. Zonde, want het is heel lekker in een stamppot, als puree bij een groentegerecht of als friet. Pastinaak is een wortelgewas en bevat veel vezels, vitamine A, B1, B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor en ijzer.
Ingrediënten voor twee personen:
- 1 pastinaak
- 2 eetlepels olijfolie
- Kruiden naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk dit vel met wat olijfolie. Schil de pastinaak en snijd ze in dunne frieten van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer ze in met wat olijfolie en leg de plakken goed verspreid op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 minuten tot ze verkleurd en knapperig zijn. Draai de patat van pastinaak tijdens het bakken regelmatig om zodat beide kanten goed gaar en krokant worden.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer