Schuilnamen voor suiker? Zo herkent u ze!
In veel producten zitten onnodig veel suikers, en ook in producten waarbij u dat niet verwacht zoals bepaalde thee, blikjes makreel of de ‘healthy’ repen die veel mensen nemen als tussendoortje. Zelf kunt u natuurlijk op etiketten kijken voor de hoeveelheid suiker per product, maar er worden door fabrikanten ook vaak andere namen gebruikt voor suiker. Wij vertellen u hoe u die kunt herkennen.
Wat is suiker?
Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te hebben wat suiker precies is. Suiker behoort tot de koolhydraten en levert energie aan het lichaam en is dus een brandstof. Suiker levert echter alleen energie en bevat geen vitaminen of mineralen of andere voedingsstoffen.
Suiker zorgt verder voor de afgifte van het gelukshormoon dopamine. Hierdoor krijgt uonbewust een prettig gevoel na het eten van suiker, wat ervoor zorgt dat het eten van suikerrijk voedsel wordt gestimuleerd.
We eten teveel suiker
In Nederland krijgen we iedere dag ongeveer 1.5 tot 2 keer teveel suiker binnen, ongeveer 20 suikerklontjes per dag. De WHO (Wereldgezondheidsorganiastie) adviseert vrouwen en mannen om maximaal 10 gram aan vrije (toegevoegde) suikers per dag binnen te krijgen. Deze suiker is verspreid over tal van verschillende producten, hierdoor heeft u vaak niet door hoeveel suiker u per dag binnenkrijgt.
Het teveel eten van vrije suikers kan leiden tot overgewicht en een groter risico op diabetes type 2. Vrije suikers zijn van nature aanwezige suikers in bijvoorbeeld honing, siropen en vruchtensappen. En door fabrikanten en consumenten toegevoegde suiker zoals in frisdrank of suiker in koffie of thee. Maar de natuurlijke suikers die voorkomen in groenten, fruit en zuivel vallen hier echter weer niet onder. Gewoon eten dus!
Maar liefst 50 schuilnamen voor suiker
Helaas doet de voedingsindustrie zelf weinig om de hoeveelheid suikers terug te dringen, omdat wij mensen suiker maar al te lekker vinden. Dit komt omdat het consumeren van suiker zorgt voor de afgifte van het gelukshormoon dopamine zoals hierboven beschreven.
De voedingsindustrie gebruikt maar liefst 50 schuilnamen voor suiker, die u kunt terugvinden op het etiket. Dit maakt het lastig en in het begin tijdrovend om producten te vinden die de minste toegevoegde suikers bevatten. Namen als agavesiroop, ahornsiroop, appelstroop, dextrose, fructose, fruitextract, fruitconcentraat, galactose, glucose, isoglucose, melasse, molasse, muscovado, oerzoet, sacharose, sucrose, tarweglucosestroop en vruchtesapconcentraat is een kleine greep uit het totaal.
Wat kunt u zelf doen om jouw suikerinname te verminderen?
Het is belangrijk om etiketten van producten goed met elkaar te vergelijken. Zo kunt u bijvoorbeeld mais uit blik met daaraan toegevoegde suiker kopen, maar deze is ook verkrijgbaar in een variant zonder suiker. Door hier goed op te letten, zet u al een grote stap. Daarnaast zijn er nog andere tips die kunnen helpen:
- Probeer bijvoorbeeld koffie en thee te drinken zonder daar een klontje suiker aan toe te voegen.
- Vermijd producten waar veel suiker aan is toegevoegd zoals frisdranken, vruchtensappen en zoet broodbeleg (zoals jam en hagelslag), koek en sauzen.
- Gebruik geen zakjes en pakjes bij het maken van een maaltijd maar gebruik verse ingrediënten. Als u met verse producten kookt, weet u precies wat er in je eten gaat.
- Probeer chips, snoep en koekjes alleen te eten bij speciale gelegenheden. Heeft u toch lekkere trek? Kies dan voor een appel, volkoren cracker of een bakje yoghurt. U zult zien dat u snel de lekkere trek weer kwijt bent.
Wist u dat?
De ingrediëntenlijst is gesorteerd op hoeveelheid. Dit betekent dat het eerste ingrediënt op de lijst automatisch het meest aanwezig is in het product. Staat suiker redelijk bovenaan, dan weet u dat het product voor een groot deel uit suiker bestaat.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan
Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!
Lees meer Lees meerHet verschil tussen cafeïne en theïne
De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.
Lees meer Lees meerHoe oud u ook bent, blijf bewegen!
Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.
Lees meer Lees meer